Strona główna / Hiszpania / Rioja / Bodegas Muga

Bodegas Muga znajduje się w historycznym Barrio de La Estación - nieużywanym już dworcu kolejowym w Haro. Wszelkie zabudowania zajmują powierzchnię ponad 25 tys m2, mają ponad 200 lat i stworzone są głównie z kamienia i dębu. Właściwie można powiedzieć, że dąb w tej winnicy jest najważniejszy. Jest go tam naprawdę wiele rodzajów - 14 tysięcy beczek, które można zobaczyć w Bodegas Muga jest zrobionych m.in. z dębów francuskich (Allier, Tronçais czy Jupilles), amerykańskich, węgierskich czy rosyjskich. Jest nawet mała partia zrobiona z lokalnej, hiszpańskiej odmiany. Plantacje Bodegas Muga położone są u podnóża gór Montes Obarenses, na terenie subregionu zwanego Rioja Alta. Tamtejsze warunki są wręcz stworzone do uprawy winorośli. Z jednej strony winogrona rosną na stokach o idealnej ekspozycji względem słońca, z drugiej strony wpływ klimatów śródziemnomorskiego, atlantyckiego i kontynentalnego pozwala osiągać niecodzienne rezultaty.
Gleby są głównie gliniaste i wapienne, podzielone na działki, na których panują różne warunki i które mają różna chemiczne właściwości. Dlatego każde terroir ma unikalną i zdefiniowaną osobowość. Bogactwo wpływów klimatycznych i zróżnicowanych gleb pomaga uzyskać winogrona o niespotykanej jakości, klucz i sekret wspaniałych win z tego regionu. Bodegas Muga posiada na własność ponad 250 hektarów winnic, ale także kontroluje kolejne 150 hektarów, uprawianych przez lokalnych producentów. Wiodącą odmianą jest Tempranillo, a poza tym Garnacha (Grenache), Mazuelo (Carignan) i Graciano na wina czerwone. Viura i Malvasia są podstawą dla win białych, choć od niedawna eksperymentuje się tam też z Sauvignon Blanc.